MKB wordt Midden- en KleinBankiers

Goed ondernemerschap betekent in de basis doen waar je zelf goed in bent en waar nodig anderen inschakelen. Maar wat nou als die anderen de deur voor je neus dichtgooien? Dan zul je het dus toch zelf moeten doen of samenwerking moeten zoeken met gelijkgestemden.

Lees verderpijltje rechts

De jaarrekening: verplicht én zinvol

Veel ondernemers met een bv zien de jaarrekening als een verplichting; als een uitgebreid document dat alleen maar inzicht geeft in het verleden. Ze realiseren zich niet dat het goed kan zijn om een terugkijkmoment in te lassen en samen met de accountant te evalueren wat het afgelopen jaar je als ondernemer heeft gebracht. Daarnaast is het interessant om te zien wat jouw onderneming – in boekhoudkundig opzicht – waard is en hoe deze presteert ten opzichte van je concurrenten in de branche. Het gesprek gaat al snel over de toekomst en dan wordt het plotseling vele malen interessanter! En er zijn meerdere redenen waarom een jaarrekening verplicht én zinvol is.

Lees meerpijltje rechts

De regie in handen: hoe bepaal je koers als ondernemer?

Als ondernemer heb je het druk. Er zijn honderd en één zaken die je volledige aandacht vereisen. Om die reden schiet het bijhouden van de administratie er meer dan eens bij in. Begrijpelijk, maar niet raadzaam. Want de ondernemer die op administratief gebied de regie in handen heeft, leeft in het heden en kan zich richten op de toekomst. Een bijgewerkte administratie biedt kennis van onschatbare waarde: je weet wat er in je onderneming gebeurt.

Lees verderpijltje rechts

Tien tips voor een succesvolle kredietaanvraag

Je hebt een ijzersterk idee voor een onderneming of ziet een geweldige kans om je bedrijf uit te breiden. Zelf ben je 100% overtuigd van het toekomstige succes ervan. Maar of het nu startkapitaal betreft of financiering om groei te bekostigen, je zult eerst de bank moeten overtuigen. In deze blog geven we daarom tien tips voor het maken van een solide kredietaanvraag.

Lees verderpijltje rechts

Nalatenschap regelen? Niet sexy, wel broodnodig

Het regelen van de nalatenschap wordt vaak uitgesteld en vooruit geschoven. Begrijpelijk, want het is niet echt een gezellig onderwerp. Daarbij lijkt het ook altijd de ver van je bed-show. Maar soms is de realiteit anders en komt het dichterbij dan je ooit had kunnen denken. Nabestaanden blijven meestal met veel vragen achter en nalatenschap-dossiers zijn voor alle partijen vaak schrijnend. Het vroegtijdig regelen van zaken als pensioenen, notaris en de bedrijfsopvolging in geval van overlijden helpt om veel vragen te voorkomen. Hoe verloopt de afwikkeling rondom het bedrijf: wat is het totale vermogen? Hoe werkt een voortzetting en hoeveel bedraagt de (erf)belastingafdracht?

Lees verderpijltje rechts