De regie in handen: hoe bepaal je koers als ondernemer?

Als ondernemer heb je het druk. Er zijn honderd en één zaken die je volledige aandacht vereisen. Om die reden schiet het bijhouden van de administratie er meer dan eens bij in. Begrijpelijk, maar niet raadzaam. Want de ondernemer die op administratief gebied de regie in handen heeft, leeft in het heden en kan zich richten op de toekomst. Een bijgewerkte administratie biedt kennis van onschatbare waarde: je weet wat er in je onderneming gebeurt.

Automatisering: maak gebruik van de mogelijkheden

Anno 2016 zijn er allerlei digitale middelen die het bijhouden van de administratie vergemakkelijken. Zo kun je gebruikmaken van diverse apps om betaalbewijzen rechtstreeks te uploaden. Daarnaast geschiedt het versturen van facturen veelal papierloos en wordt bankinformatie vaak gekoppeld aan een digitaal administratiesysteem. Een dashboard dat actuele informatie bevat, laat je in één oogopslag zien hoe je onderneming ervoor staat. Het bekijken van de resultaten, werkkapitaalpositie en omzet ten opzichte van vorig jaar wordt daarmee zeer eenvoudig.

Niet reageren, maar sturen

Door de administratie up-to-date te houden ben je in staat om kansen én problemen snel te signaleren. Je weet precies hoe de zaken ervoor staan en kan op basis van deze kennis adequaat handelen. Ook beschik je over de juiste tools voor het verstrekken van managementinformatie. Zodoende geeft een bijgewerkte administratie je de mogelijkheid om niet te reageren, maar te sturen. Je kunt invloed uitoefenen op lopende en toekomstige ontwikkelingen binnen je onderneming.

Gevoel versus getallen

Veel ondernemers sturen op gevoel. Enerzijds is het natuurlijk belangrijk dat zaken goed aanvoelen, maar anderzijds moet je regelmatig toetsen of je gevoel strookt met de werkelijkheid. Dit laatste kan alleen door harde getallen onder de loep te nemen. Voor het leiden van een gezonde onderneming geldt: cijfermatig inzicht zorgt voor rust. Wie overzicht heeft op administratief gebied, kan zich beter richten op zijn of haar onderneming.

Met het oog op de toekomst: kijk vooruit

Wanneer je als ondernemer weet hoe de zaken ervoor staan, kun je concreet nadenken over de toekomst. Het omzetten van ideeën in vastomlijnde plannen is een stuk eenvoudiger. Wil je bijvoorbeeld meer personeel aannemen of een ander bedrijf overnemen? Zet je plannen dan om in een duidelijke prognose op basis van de huidige cijfers om te zien of de casus haalbaar is. Het is tevens mogelijk om eventuele valkuilen en aandachtspunten in kaart te brengen. Op die manier vertaal je een idee naar een businesscase, waardoor het uiteindelijk kan worden bewerkstelligd. Daarnaast leidt een bijgewerkte administratie ook tot een tijdige signalering van knelpunten. Ben je hier in een vroeg stadium bij, dan is het mogelijk om passende maatregelen treffen. Zo bouw je constructief aan een hoopvolle toekomst voor je onderneming.

Wil jij ook het gevoel hebben dat je de regie in handen hebt? En kijk je liever vooruit dan achteruit? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij begeleiden je graag bij het inrichten van een efficiënte administratie, het tijdig verkrijgen van managementinformatie en het opstellen van doelgerichte prognoses.