Plannen Prinsjesdag uitgelekt

Enkele fiscale maatregelen die het kabinet op Prinsjesdag voor het jaar 2014 wil voorstellen zijn uitgelekt. Enkele belangrijke maatregelen zijn de volgende:

1. De alleen voor één jaar bedoelde werkgeversheffing over hoge salarissen (2013: 16% eindheffing over salarissen meer dan € 150.000) gaat ook gelden voor 2014.
2. De arbeidskorting gaat met € 250 omhoog.
3. Het wordt mogelijk om € 100.000 belastingvrij aan iemand te schenken als de begiftigde het geld gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, een verbouwing van die woning of de aflossing van de eigenwoningschuld.
4. Diverse inkomensondersteunende toeslagen (de huurtoeslag, de zorgtoeslag, het kindgebonden budget) worden gestroomlijnd, versoberd en omgevormd tot één toeslag: de huishoudentoeslag.
5. De belastingschijven in de inkomstenbelasting worden voor 2014 niet aangepast aan de inflatie.
6. De stamrechtfaciliteit voor het over meerdere jaren uitspreiden van ontslagvergoedingen vervalt per 1 januari 2014.
7. Het wordt mogelijk om bestaande stamrechten op te nemen tegen een belastingtarief van 80% van het normale tarief.

Het kan raadzaam zijn om op deze voorgestelde maatregelen te anticiperen, bijvoorbeeld:
– Het verlagen van het salaris van de DGA om de crisis tax te beperken (rekening houdend met de gebruikelijk loonregeling);
– Het onderbrengen van een te ontvangen ontslagvergoeding in een stamrecht BV, welke vergoeding vervolgens na 1 januari 2014 tegen een gereduceerd tarief van worden uitgekeerd.

Hierbij merken wij overigens op dat de exacte inhoud van de voorgestelde maatregelen nog niet bekend, zodat de mogelijke effecten van deze maatregelen nog onzeker zijn.

Bron: De Telegraaf, 28-8-2013.